BASMUL POPULAR

CE ESTE BASMUL POPULAR?

Basmul popular este o specie a literaturii populare, scrisa in proza, de mari dimensiuni, in care personajele ce detin puteri supranaturale, reprezentand fortele binelui si ale raului, se confrunta, din aceasta lupta reiesind victorios binele.

CARE SUNT TRASATURILE UNUI BASM POPULAR?

1. Personajele din basme sunt puse in antiteza (unul apartine fortelor binelui, celalalt apartine fortelor raului) si detin puteri supranaturale.

2. Intotdeauna in basme apare un erou (de obicei mezinul familiei) si un fals erou sau un impostor

3. De cele mai multe ori eroul reuseste sa depaseasca probele, obstacolele, cu ajutorul unor obiecte miraculoase sau a unor personaje cu puteri supranaturale (ajutoarele eroului)

4. Aparitia unor cifre magice, simbolice, precum trei si multiplii sai sau sapte

5. Basmele au formule specifice:

- Formula initiala: "A fost odata...."

- Formula mediana: "Si au mers, si au mers..."

- Formula finala

6. Actiunea din basme este plasata in timp si spatiu, dar aceste coordonate sunt vag precizate (odata; intr-o imparatie; pe taramul nostru; pe taramul celalalt)

7. Fiind o specie a literaturii populare, basmul prezinta urmatoarele caractere: anonim (au culegator), popular, oral si colectiv

8. Eroul parcurge o calatorie initiatica si are de depasit mai multe probe, dovedindu-si pe parcurs calitatile pe care la inceput nu parea ca le are, ajungand la final sa devina demn de a-si urma tatal la conducerea regatului

9. La final, personajele pozitive sunt recompensate, iar cele negative sunt pedepsite, uneori chiar prin moarte.

10. Finalul basmelor transmite o invatatura, si anume ca binele este mereu invingator in lupta contra raului si adevarul iese mereu la iveala.

Deoarece basmul este o specie a genului epic, se vor regasi in el urmatoarele elemente:

1. naratorul

2. personajele

3. actiunea

4. timpul si spatiul

5. conflictele dintre personaje

6. momentele subiectului